27 februari 2011 - Dagarna med Elliott.

TISDAGEN 4/1 - 2011

Kl. 7:30
Tid för vändningsförsök i Lycksele. CTG-kurva togs och vi skickades för viktuppskattning av bebisen. Bebis uppskattas väga 1880g, beräknad vikt ska vara 2840g. Remiss skrivs till Umeå, kl. 10:00 begav vi oss dit.

Kl. 12:00
Vi kommer till NUs i Umeå. Ny CTG-kurva görs på förlossningen, vi får prata med ST-läkaren Johan Malm. Därefter skickas vi till Specialistmödravården för UL. Bebis är liten, flödet i navelsträngen är högt. Nytt UL bokas in nästa dag.

Kl. 14:00
Vi läggs in på BB för regelbundna CTG-kurvor. Jag ordineras vila, får röra mig mellan säng och toalett.


ONSDAGEN 5/1 - 2011

Kl. 8:00
Ny CTG-kurva, den är väldigt upp och ner. Läkarronden görs och läkaren Assar kommer. Han berättar att bebis kommer komma med kejsarsnitt då han inte tror bebis klarar en vanlig förlossning. Vi får troligtvis stanna kvar några veckor på sjukhuset.

Kl. 10:30
Nytt UL görs. Flödet fortfarande onormalt högt. Hjärtspecialist kommer för att kolla bebis hjärta, det verkar okej. UL-sköterska påpekar att moderkakan ser liten ut.

Kl. 13:30
Vi får se en film om kejsarsnitt. Efter filmen kommer en sköterska från Barn 4 och informerar vad som händer när vi kommer dit.

Kl. 14:30
Läkaren Assar kommer på besök. Nytt flöde ska kollas nästa dag. Möjligtvis även kejsarsnitt för bebis skull, därför fastande från midnatt.

Kl. 16:30
Svärmor och svärfar kom på besök och hade med sig kläder m.m. Efter en bra CTG-kurva fick jag permission och vi åkte och åt pizza. Sedan en tur på Ica Maxi och Lindex. GULDVÄRT!


TORSDAGEN 6/1 - 2011

Kl. 7:45
Blodtryck tas, är helt okej, så även den CTG-kurva som görs.

Kl. 11:30
Nytt UL görs. Bebis flöde är lite sämre, plus att andra saker dykt upp. Blir bestämt att kejsarsnitt ska ske om några timmar.

Kl. 12:00
Dropp och kateter sätts. Man förbereder allt inför snittet. Jag rullas ner på OP2 och epiduralbedövning läggs.

Kl. 13:27
Första snittet läggs.

Kl. 13:32
Elliott kommer till världen! 42 cm lång och en vikt på 1623g, ett gram mindre än de beräknade på sista UL. Missbildningar på vänster arm och fot. Får hjälp med andning och läggs i respirator, och i kuvös.

Kl. 18.30
Jag får åka ner till min prins! Läget var stabilt. Fick röra vid honom för första gången!

Kl. 19:45
Upp och gå första gången, stappligt men det gick!


FREDAGEN 7/1 - 2011

Kl. 9:30
Besök hos Elliott. Läget var stabilt, andningen var bättre. Röntgen har gjorts, såg bra ut. UL ska göras på tarmar, hjärta m.m. Nytt besök 12:30 och 15:30, oförändrat läge.

Kl. 13:15
Besök hos kuratorn. Mycket prat kring känslan av kejsarsnitt (psykiskt). Fler besök kommande vecka.

Kl. 17:30
Besök hos Elliott. Karl-Fredrik hjälpte till att byta blöja och vända honom. Jag fick sondmata honom.

Kl. 20:15
Svärmor och svärfar kom med tårta och presenter. Efter fikat åkte vi ner till Elliott så hans farföräldrar fick se och känna på honom. En mysig stund med stolta föräldrar och farföräldrar!


LÖRDAGEN 8/1 - 2011

Kl. 12:00
Nyduschad och förbandslös kom läkaren och tittade på såret. Allt såg bra ut och jag skrevs ut.

Kl. 13:00
Vi fick flytta till ett anhörigrum, väldigt litet då det endast fanns enkelrum lediga. Var och hälsade på en vaken liten kille innan svärmor och svärfar åkte hem.

Kl. 17:00
Långt besök hos Elliott, vi stannade två timmar. vi gav han mat, vände och bytte blöja på honom. Protesterade en del, personalen misstänker att han irriteras av respiratorn.

Kl. 20:30
Pratade med nattsköterskan, hon var förvånad över att vi inte fått hålla honom, hon skulle prata med personalen nästa morgon.


SÖNDAGEN 9/1 - 2011

Kl. 14:30
Fick hålla min älskade Elliott för första gången, så underbar känsla! vi myste en lång stund. När det sedan var dags att ligga i kuvösen igen fick jag min första kissdusch under blöjbytet.

Kl. 18:00
Elliott fick besök av mormor, morfar och moster Malin första gången. De fick vara med under matning, vändning och blöjbyte, samt känna och se honom. Efter det åkte vi till Obbola och drack kaffe, innan hemresan handlade vi lite mat så vi skulle klara oss ett tag.


MÅNDAGEN 10/1 - 2011

Kl. 12:00
Besök hos Elliott. Får besked om att respiratorn ska plockas bort under dagen och ersättas med CPAP.

Kl. 14:30
Läkarsamtal. UL på kroppen såg bra ut. Dock är de oroliga att det ska finnas stora inre missbildningar med tanke på hans yttre missbildningar. Kromosomanalys skickades vid födseln, provsvaren kommer under veckan.

Kl. 16:29
Vi får höra hans underbara lilla pipa för första gången. Vilket underbart ljud! Karl-Fredrik spelade in det, så vi har kvar det sedan.


ONSDAGEN 12/1 - 2011

Kl. 11:30
Läkarsamtal tillsammans med kurator och en sköterska. Provsvaren har kommit. Elliott har Trisomi 18 (Edwards syndrom). Där bekräftas varför han har missbildningar och tillväxthämmad. Diagnosen är inte förenad med liv, men de kan inte säga hur länge han kommer stanna med oss.

Kl. 13:00
Efter att ha ringt runt till alla nära och läst på om Elliotts sjukdom så slocknade vi av utmattning.

Kl. 14:45
Besök hos Elliott. Trots beskedet tidigare under dagen, infann sig ett lugn när jag såg honom, Trots att han är så sjuk, så är han trots allt min! Droppslangen ska kopplas bort eftersom han äter så pass mycket nu.

Kl. 16:00
En tur till Obbola, skönt med miljöombyte och vädring av känslor och tankar.

Kl. 20:30
Fick hålla en pigg och vaken Elliott. Det svider i hjärtat att bara ha honom till låns..


TORSDAGEN 13/1 - 2011

Nytt läkarsamtal. Första chocken hade hunnit lägga sig, så man kunde ställa frågor. Elliott flyttas från kuvösen till en säng. Blir lättare att vara nära honom då, slippa väggen emellan sig.


FREDAGEN 14/1 - 2011

Anna-Stina, Fredrik och Wilma kom på besök. De fick träffa Elliott och de tyckte han var sååå fin! På kvällen blev det middag i Obbola, helgrillad fläskfile, bearnaisesås och klyft potatis.


LÖRDAGEN 15/1 - 2011

Svärmor, svärfar, Krister, Jörgen, Ullis, Amanda och Jonna kom på besök för att träffa vår lille Elliott. Känns skönt att alla tar sig tid att träffa honom eftersom vi inte vet hur länge han stannar hos oss.


MÅNDAGEN 17/1 - 2011

Spenderat så mycket tid som möjligt med Elliott. Det tar mer energi än man tror. Han har haft dippar i syresättning, men det blev bättre när han fick sitta hos sin mamma och pappa.

Möte hos kuratorn. En chans att prata om allt och ingenting. Prat kring dop på fredagen, vi skulle fundera och isåfall skulle hon boka präst.


TISDAGEN 18/1 - 2011

Redan två veckor sedan vi åkte till Lycksele och sedan blev inlagda i Umeå. Elliott har börjat småjollra litegrann, låter så sött!

Elliott hade dippar i syresättning och puls, men hade blivit stabil lika snabbt igen. Nästa dag får vi flytta upp på Barn 4, vilket innebär att vi får börja ha Elliott hos oss på rummet, underbart!

Kristoffer kom på besök och vi for ut och åt thaimat, mums!


ONSDAGEN 19/1 - 2011

Kl. 3:22 ringde telefonen. Elliott hade blivit sämre, så vi kastade på oss kläderna och gick upp till honom.

Medan vi satt med honom, jag höll honom i min famn, sjönk pulsen och syresättningen eftersom. De plockade bort saturationsmätaren och stängde av skärmen, samt plockade bort CPAPen när han fortsatte sjunka. Kl. 4:15 kom läkaren och dödförklarade vår lille prins. Vi satt med honom en halvtimme efteråt, bara höll honom.

Vi ringde runt till familjerna med personalen gjorde honom i ordning. Sedan kom svärfar, mamma, pappa och Malin så fort de kunde. De fick träffa Elliott i ett rum där de bäddat ner honom i en säng.

Mitt på dagen kom svärmor också. Så kl. 15:00 hade vi en man och välsignelseceremoni för lillprinsen. Efteråt fick alla en chans att hålla honom för första och sista gången, ta farväl av honom.

Efteråt åkte vi allihopa till Obbola, beställde pizza och pratade. Jag och Karl-Fredrik sov över.


TORSDAGEN 20/1 - 2011

Vi åkte till sjukhuset. En sköterska följde oss ner på patologen där vi fick ta ett sista farväl av vår lillprins Elliott, han var så kall. Det såg ut som om han sov, nästan som en liten docka.

När vi tagit farväl åkte vi hemåt mot Nästansjö tillsammans med svärmor och svärfar. Det var skönt att komma hem. Vi sov hos svärmor och svärfar. När vi kom dit var Jörgen och Ullis och barnen där, de hade dukat upp med tårta och det stod massa fina blommor på bordet.




Allt detta kommer ur dagboken jag skrev under dagarna på sjukhuset med Elliott. Vissa saker har jag plockat bort då de är oviktiga, bara repetitioner av vad vi gjort. Känns skönt att ha skrivit ner så man kan minnas allt en dag, när allt inte är lika klart längre.

4 kommentarer:

  1. Du är en stark kvinna! Och vilken tur att du har en stöttande familj!

    SvaraRadera
  2. jag kunde verkligen inte hålla inne tårarna den här gången! jag blir så stolt över dig o vilken styrka du har! Du är så modig min vän.
    puss saknar dig så!

    SvaraRadera
  3. kristina det värker i mitt hjärta över eran son elliot. så värdefulla dagar och timmar ni fick med han. du skulle ha nämnt hur underbart vackert du sjöng för han varje gång du var där. Det var en fröjd att höra din sång, jag satt vid min kuvös och önska att du sjöng lite högre. Vad det måste ha varit lugnande för gossen. jag har som du förlorat ett barn och det finns inget värre här i livet. när jag for hem från umeå så fanns ni i mina tankar till och från hela tiden, jag bad till gud att han skulle ta bort lite av ditt lidande och vända detta till något annat. jag led så oerhört när jag såg eran sorg. jag var så himla ledsen och detta tog jag upp med simon hela tiden, men jag vågade inte komma fram,och det skäms jag för. jag hoppas ljuset sprider sig så småningom, men ni ska veta att sorgen förändras och den går inte över, utan det är saknaden som är värst och den ökar på med tiden. och den lär man sig leva med på nåt konstigt sätt. jag hoppas du och din kille får frid och det är bra att du skriver av dig. det är ett sätt att bearbeta förlusten av ditt älskade barn. kramar till dig från pia kenttälä

    SvaraRadera
  4. Åh tårarna rinner nerför min kind när jag läser din blogg! Att livet är så orättvist! Men jag tror också allt har sin mening! En liten ängel visade sin närhet!

    De säger ju att det är inte föräldrarna som väljer barnen utan barnen/barnet som väljer sina föräldrar, och det stämmer nog! Elliot valde nog er för ni är så starka!
    /Camilla

    SvaraRadera